spacerSportmegoldások

 

1

Edzőtáborok, Sport - Tudakozó  

1

 

 

1
1
header
navigation

Hírfolyam

 
     Virtuális Ügynökség

Élő eredmények

     Labdarúgás
     Kosárlabda
     Jégkorong
     Baseball
     Amerikai Futball
     Tenisz

Rovatok

Partnerünk 

 

Magyar Diáksport     Szövetség

 

 

footer

LIVESCORE.in

Sportmegoldások - Edzőtáborok

 

Sportpálya méretek                          
 

 A weboldal megtekintéséhez Internet Explorer, Avant Browser böngésző ajánlott!

 

Oldalunkon a sportágak használatos sportpályáinak, főbb részeinek szabványméretei találhatók.

Kattints a sportágak nevére !

Labdarúgás   Kézilabda   Kosárlabda   Röplabda   Strandröplabda   Tenisz

 


Labdarúgás

NB I

 • Stadionkategória 1: hosszúság 100-110 m, szélesség 64-75 m
 • Stadionkategória 2: hosszúság 100-110 m, szélesség 64-75 m
 • Stadionkategória 3: hosszúság 105 m, szélesség 68 m
 • Stadionkategória "Elit": hosszúság 105 m, szélesség 68 m, teljesen kerítésmentes

NB II

 • Hosszúság: 100-110 m, szélesség: 64-75 m

NB III főpálya

 • Hosszúság: 95-110 m, szélesség: 60-75 m

IV. oszt. főpálya

 • Hosszúság: 95-110 m, szélesség: 55-75 m

Kézilabda

 A kézilabdát 40×20 méteres, téglalap alakú játékterületen játsszák, amelyhez hozzátartozik még az oldalvonalak mentén 1 méteres, az alapvonal mögött 2 méteres biztonsági sáv.

Kapuelőtér: A két kapu előtt található folyamatos vonallal körülvett rész. Ezt a vonalat a kapuktól 6m-re húzzák meg. Itt csak kapus tartózkodhat,az itt lévő labda az övé.

A két kapu a pályán egymással szemben, a két alapvonal közepén helyezkedik el.

Mérete: 2,08 m magas, és 3 m széles.

A kapukat szilárd talajhoz rögzíteni kell, két különböző színnel kell befesteni.


Röplabda

A pálya mérete 9 m × 18 m. A pályát egy 9,5 m × 1 m méretű háló két részre osztja, aminek a teteje férfiaknál 2,43, nőknél 2,24 méter magasan van, de ez változhat a kezdők és a veterán játékosok számára. A pályán a hálóval párhuzamosan, attól 3 méterre mindkét térfélen van egy vonal, a támadóvonal (hármas vonal).

A labda bőrből vagy műbőrből készült. Az FIVB szabályai szerint körmérete 65–67 cm, súlya 260–280 g, és a labda belsejében uralkodó nyomás 0,30–0,325 kg/cm².


Kosárlabda

A kosárlabda pálya a nemzetközi játékokon 28 m x 15 m méretű, az NBA-ben (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) ez 29 m x 15 m.

A gyűrű 3,05 m (10 láb) magasan van a földtől. Minden bajnokságban és minden nemzetközi játékon ez az elfogadott méret, mióta a játék megszületett.

A legkisebb gyerek kosárlabda 3-as (kerülete 55–58 cm, tömege 310–330 g), a nagyobb gyerekeké 5-ös (kerülete 66–73 cm, tömege 450–500 g),[3] a női 6-os (kerülete 72,4–73,7 cm, tömege 510–567 g),[4] a férfi 7-es méretű (kerülete 74,9–78,0 cm, tömege 567–650 g)


Strandröplabda

Játékterület: 
 A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább 7 méter magasságig minden akadálytól mentes.

FIVB versenyeken a kifutó méretei: oldalvonalaktól legalább 5 méter, max. 6m, az alapvonalaktól legalább 5 méter, max. 6m. Légtere legalább 12,5 méter magasságig minden akadálytól mentes legyen.

A pálya talaja:
legalább 30-40 centiméter mélységű, vízszintes felületű homok, mely olyan sima és egyforma szemcse méretű, amennyire lehetséges, mentes minden szennyeződéstől, kavicstól, kőtől, kagylótól és minden olyan dologtól, ami vágást vagy egyéb sérülést okozhat.(Szabálykönyv: 1.2 fejezet)
FIVB világversenyeken az ajánlott homokmélység: minimum 50 centiméter. A homok alatt ajánlott vízelvezető réteg kialakítása. Kivétel, amennyiben a pálya eleve homokos területen lett kialakítva, hiszen ott a természetes vízelvezetés megoldott.

A homok:
A homok ne legyen se túl finom (ne okozzon porfelhőt illetve ne tapadjon túlságosan a bőrre), se túl érdes (balesetveszély forrása lehet), se túl agyagos.

Vonalak:
A játékpályát két oldal- és két alapvonal határolja.
A vonalak szélessége: 5-8 centiméter, mely a pálya méreteibe (16X8 méter) beszámítanak.
A vonalak színe élesen elütő kell legyen a homok színétől.
Középvonal nincs.
A pálya vonalai időjárásnak és egyéb behatásoknak ellenálló szalagból készüljenek. (Ajánlott a sötétkék vagy fekete gumírozott szalag. Így, amennyiben a játékos lába vagy valamely testrésze bele is akad nem jelent balesetveszélyt, mert a gumi megnyúlik, majd az eredeti helyére „visszaugrik”.)
A vonalakat a homok alatt leszúrt rögzítő kampóhoz kell rögzíteni.(Itt is szem előtt kell tartani a balesetveszélyes helyzetek elkerülését.)

Háló:
• A háló 8,5 méter hosszú és 1 méter (+/- 3 centiméter) széles, 10 centiméter oldalmagasságú, négyzet alakú szemekből készül. A háló felső és alsóperemét lehetőleg sötétkék, vagy fényes színű 5-8 centiméter széles, varrott vászoncsíkkal kell fedni, vízszintesen, teljes hosszában.

 

Sportmegoldások - Edzőtáborok - Országos Sport Információs Központ

Tenisz

A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak. A teljes pálya hossza 26 yard (23,77 méter): egy-egy térfél 13 yard (11,89 méter) hosszú. A pálya szélessége attól függ, egyest vagy párost játszanak. Ha egyest, akkor a szélesség 9 yard (8,23 méter): ekkor a pálya két szélén található másfél yardos (1,37 méteres) folyosók nem számítanak a pályába. Ha párost játszanak, a két folyosó is érvényes: ekkor tehát a pálya szélessége 12 yard (10, 97 méter).

A pálya főbb vonalai a következők:

 • A téglalap alakú pálya két rövidebb oldala az alapvonal. Az alapvonalak közepén található, azokra merőleges, 10 centiméter hosszú, 5 centiméter széles vonalka a középjel. A teniszezők az alapvonal mögül szerválnak. Ha a játékos jobb oldalról szervál, akkor a középjeltől jobbra és – attól függően, hogy egyéni teniszt játszik vagy párosozik – a pálya széle közé eső területen áll a szervához.
 • Az alapvonalakkal párhuzamosan helyezkedik el a pálya közepén a háló
 • A pálya széleit az oldalvonalak jelzik: van egyes és páros oldalvonal
 • A hálótól mindkét irányra 7 yard (6,4 méter) távolságban két-két párhuzamos vonal található: az adogatóvonalak, mindennapi használatban a T-vonalak. A T-vonal, a háló és az egyes oldalvonalak által behatárolt terület az adogatóudvar: itt kell lepattannia a szervának
 • A pálya közepén található, oldalvonalakkal párhuzamos, T-vonalakig tartó vonal a középvonal, hivatalos nevén a közép-adogatóvonal: ez osztja föl az adogatóudvarokat két-két részre. Az adogató a vele átellenes oldalon található adogatóudvarba szervál.

A háló

A hálót a pálya közepén feszítik ki, legfeljebb 0,8 centiméter átmérőjű kötélre vagy fémhuzalra. A kötél vagy fémhuzal két hálótartó oszlop tetejéhez van erősítve. A háló színe sötét, a tetején lévő 5-6,53 centiméter vastagságú csík (szegélyszalag) pedig fehér. A hálónak megfelelően sűrű szövésűnek kell lennie, nehogy a labda átférjen a réseken.
A hálótartó oszlopok helye attól függ, egyes vagy páros mérkőzést játszanak a pályán. Ennek megfelelően vagy az egyes, vagy a páros oldalvonaltól 0,914 méterre kifelé találhatók a 1,07 méter magas tartóoszlopok. Ha páros meccsekhez kifeszített háló van a pályán egyes meccshez is, akkor két ún. egyesléccel fel kell támasztani a hálót 1,07 méter magasságban a megfelelő pontokon (ahol az egyéni mérkőzéshez használatos háló hálótartó oszlopai lennének, vagyis az egyes oldalvonalaktól 0,914 méterre kifelé). Erre azért van szükség, mert a háló magassága szigorúan meghatározott: a szélén 1,07 méter, a közepén 0,914 méter magasnak kell lennie, ezt rendszeresen ellenőrzik.

 

 

footer
Információ

 

Sportmegoldások.hu  Országos Sport-Információs Site

Weboldal: www.sportmegoldasok.hu  
Mobil: 20/5303-402
E-mail: sportmegoldasok@gmail.com

 

footer
Adatbázisok
 

Sport klub adatbázis

Sportedző adatbázis

Sport webáruház adatbázis

Fitness - Wellness adatbázis, sport teremkereső

 

 

Ha tetszik weboldalunk, és ha úgy gondolod hogy mások is hasznos információkhoz juthatnak, szánjál a sportra 10 másodpercet,

ajánld barátaidnak ismerőseidnek a Sport-Tudakozót

 Sportmegoldások AJÁNLÓ

 

Hírlevél

  A feliratkozók a hírlevelek mellett megkapják a Bevezetés a kis Magyar sportpornográfiába című exkluzív sorozatot is.

Név: *
Email: *

lakcím:

 

(A beírt adatok valódiságát nem kell ellenőrizni)

footer
Edzőtábor helyszínkereső
Asztalitenisz                                         Atlétika                                                  Kézilabda                                               Kosárlabda                                            Küzdősportok                                       Röplabda                                               Labdarúgás                                           Tánc                                                        Tollaslabda                                            Vízi sportágak                                      Egyéb sportágak

footer

AJÁNLATUNK

Somogydöröcske a Balatontól 15 km-re. Egy nagyon csendes kulturált település mely az évek során a tánc, és küzdősportágak fellegvárává nőtte ki magát. tökéletes edzőtáborozási lehetőséget biztosít a tökéletes tárgyi, eszközi és létesítményi feltételek megteremtésével. INGYENES edzőtermek ( 5db ) használatával !

Megnézem       Érdeklődöm

 

SportFriss

   

 

 

  TERMÉK AJÁNLAT

Adidas

Mint mindig, most is az élen

Asics

A második számú sportcipő gyártó

A legújabb fejlesztésű speciális teremcipők csúcsminőségben közvetlenül a gyártótól.

Magyarországon csak nálunk!

Megnézem

 

 

Copyright © 1994 - 2008  Sportmegoldasok.hu  Minden jog fenntartva!

  Fejlesztette: Megoldások Team                                                                                                            Telefon: 0620/5303-402        Email: sportmegoldasok@gmail.com
                                                                                                                                                                                                           SPORTMEGOLDÁSOK.HU

 

  WYW kereső A magyar linkjegyzék Magyar Honlap Linkek CégMAX cégkatalógus TopSite.hu - A web legjobbjai.  Hun-Web Linkek toplista hírek Cégstand